Fomentar l’aprenentatge de llengües estrangeres

Situació 

Actualment vivim en una societat globalitzada on, ja sigui presencialment o amb un click, podem connectar-nos amb tot el món i amb la seva diversitat lingüística i cultural. Aquest fet ens obre multitud de possibilitats per créixer i enriquir-nos a nivell personal, acadèmic o professional. De fet, a l’hora d’obrir-nos al món, les llengües estrangeres juguen un rol molt important.

Aquesta globalització també fomenta la diversitat de recursos que tenim a l’abast per poder aprendre i practicar qualsevol llengua. Podem aprofitar aquesta oportunitat i aprendre plegades de forma lúdica amb el nostre tàndem!

Per al noi o noia que acompanyem, aquest espai pot ser una oportunitat per aprendre una llengua nova o per practicar i millorar-ne alguna que potser ja està aprenent a l’escola o institut. La diferència és que amb nosaltres ho pot fer de forma divertida, informal, sense avaluació, sense pressió i adaptant-se als seus interessos (per exemple, parlant del manga o de la sèrie que li agrada).

Finalitats

Fomentar l’aprenentatge de llengües estrangeres per part dels infants i adolescents a qui acompanyem. Volem promoure el seu ús més enllà de l’àmbit estrictament escolar d’una manera informal, deslligada de les classes de gramàtica habitual, intentant treure’s la vergonya i fent guanyar fluïdesa. 

Fomentar els aspectes positius d’aquest aprenentatge entre els joves: enriquiment de la vida social i cultural, exercitar la ment, beneficiar-se de la diversitat cultural mundial, conèixer persones diferents, obtindre beques per fer estudis en el estranger o accedir a altres tipus de feina.

Coses que podeu fer

-Ja que sou un tàndem, perquè no lingüístic? Podeu trobar una estoneta dins del vostre temps d’acompanyament, per parlar en la llengua que vulgueu practicar. El noi o noia et pot ensenyar nocions de la seva llengua materna, si tu no la coneixes, i això li permetrà també valoritzar-la. I, si voleu agrandir la vostra conversa, podeu invitar altres tàndems! O fins i tot unir-vos a un grup de conversa amb nadius ja establert, anar a un café de llengües…

Veure televisió, pel·lícules, series o llegir llibres en versió original, adaptada o subtitulada.

Traduir cançons en llengua estrangera que us agradin. Així podeu conèixer el seu significat mentre apreneu vocabulari.

Anar juntes a la biblioteca. A més de tenir un munt de recursos gratuïts per aprendre (llibres, manuals de text, pel·lícules, CDs), algunes organitzen grups de conversa.

-Proposar al teu referent enTàndem fer un intercanvi de cartes amb tàndems d’altres països (per exemple, de França, on també hi ha l’AFEV).

A tenir en compte

-A l’hora d’acompanyar el nostre tàndem en el procés d’aprenentatge d’una llengua, hem de tenir en compte que només ell/ella és protagonista del seu propi procés. Per això, hem de conèixer les seves capacitats, pors, interessos, objectius, nivell de maduresa i coneixements previs, etc. Com que no tots som iguals i aprenem de manera diferent i en diferents temps, cadascú ha de seguir el seu propi ritme.

-Hem d’adaptar-nos a aquestes especificitats, interessos i necesitats de la persona a la qual acompanyem. 

Recursos i propostes lúdiques

 • Pàgines especialitzades, on trobareu exercicis, videos lúdics, noticias reals i jocs adaptats als diferents nivells d’aprenentatge. Podeu també avaluar el vostre nivell de comprensió oral, per després començar a treballar.
 • Blogs. Especialitzats en llengües estrangeres, poden donar-nos idees de recursos per continuar aprenent                                https://www.sprachcaffe.com/espanol/magazine-categoria/recursos-lingueisticos.htm
 • Jocs on line https://www.gamestolearnenglish.com/
 • YouTubers. N’hi ha molts, de diferents llengües i amb molt diferents tipus de videos. Aquí un compendi dels millors
 • Fleex. Una extensió de Chrome que podem descarregar per controlar els subtítols de series o películas de Youtube, Netflix o Amazon Video. Ofereix també la possibilitat de consultar en temps real el significat d’aquelles paraules o expressions que no entenguem, mostrant-nos àmplies definicions i resolent els nostres dubtes. 
 • Cançons. Podem divertir-nos fent un karaoke amb la nostra cançó favorita mentre escoltem la seva versió subtitulada o omplint els buits amb les paraules que falten. https://es.lyricstraining.com/   ;    http://www.lyricsgaps.com/
 • Apps per aprendre jugant. Com Duolingo, on pots practicar un munt de llengües diferents i pujar de nivell a base de petits jocs i reptes que et fan guanyar punts, o Memrise
 • Pàgines culturals. Perquè aprendre una llengua és aprendre també la cultura que l’envolta, podeu buscar recursos per conèixer societats, notícies, art i valors diferents als vostres. Un exemple és Nippon, una finestra al Japó, amb articles sobre temes molt variats. Fins i tot hi podeu trobar una guía per llegir textos fàcils en japonés o consells per començar a aprendre kanji!
 • Concursos internacionals. Perquè no presentar-vos juntes a un concurs on s’hagi d’utilitzar una llengua estrangera? Podreu practicar, desenvolupar els vostres talents artístics i…potser guanyar un premi que us permeti continuar aprenent! Com exemple, el concurs de fotografia Portavoz
 • Grups de conversa
 • Clubs de lectura en llengua estrangera
  • A la província de Barcelona
   • Organitzats per la Xarxa de Biblioteques Municipals. Busca aquí el teu!
  • A la ciutat de València
 • Organismes oficials de cultura i llengua estrangera. Sovint organitzen esdeveniments gratuits com projeccions de pel·lícules, lectura de llibres, festivals de teatre o cinema.
 • Fitxes pedagògiques relacionades

 

Altres recursos

Altres fitxes per organitzar diferents activitats o amb idees per realitzar el teu acompanyament: visita l’Acompanyateca.

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informa't sobre tot el que passa a enTàndem  He llegit i accepto la Política de privacitat.

  En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.