Què fem

enTàndem és un projecte de mentoria social i educativa promogut per l’entitat de voluntariat social juvenil AFEV que lluita contra les desigualtats i l'exclusió educativa posant el focus en reforçar l'autonomia, l'autoestima i les competències dels infants, adolescents i joves com a palanca de canvi i creixement personal.

enTàndem no és un reforç escolar. És molt més. Gràcies a la mentoria, una nova manera de treballar en educació mitjançant un acompanyament individual, arribem on no arriba l’escola.

La fórmula dels acompanyaments individualitzats 1+1 és valorada per pedagogs, treballadors socials i administracions educatives perquè permet estimular les capacitats i l’autoestima i, per tant, motivar l’interès per seguir estudiant.

Mentoria significa tenir un referent amb qui aprendre coses noves i créixer junts.

El projecte va començar al 2008 a Barcelona al barri de la Barceloneta i en aquests moments col·laborem amb més de 150 persones voluntàries als territoris de la província de Barcelona. Des del 2018 al 2023 es va desenvolupar també a València.

enTàndem s'ha convertit també en la nostra pròpia metodologia de mentoria social i educativa, amb la qual treballem transversalment a tots els projectes de mentoria de l'entitat, l’AFEV.

Treballem en coordinació amb diferents agents del territori com Serveis Socials, centres educatius, entitats socials, centres de formació artística, etc. així com en col·laboració amb diferents universitats catalanes i valencianes.

Com ho fem

projecte_0005_capa-2

1. Detectem

Serveis socials o els centres educatius detecten infants o adolescents que passen per un moment de dificultat o que viuen en condicions difícils.

Sabies que... a Catalunya 1 de cada 4 infants viu en risc de ser pobre i a la ciutat de València aquesta xifra correspon al 30% dels infants?

2. Formem persones voluntàries

A través de les universitats captem persones voluntàries que reben 10 hores de formació obligatòria (acreditada per la Generalitat de Catalunya) que els ajuda a enfocar els acompanyaments i a entendre les bases del voluntariat i el compromís social.

A enTàndem donem suport, formació i assessorament a cada persona voluntària.

projecte_0003_capa-4

3. Fem tàndems

Una persona voluntària (mentor/a) i un infant o adolescent (mentorat/da) formen un tàndem, una parella que totes les setmanes es troba per a passejar, parlar, aprendre, jugar, estudiar, compartir, superar-se, realitzar activitats culturals o esportives, etc.

Al tàndem és bàsic el vincle i la relació de confiança que s'estableix.

També fem activitats artístiques i/o esportives de caràcter grupal amb la col·laboració de diverses entitats.

Què aconseguim?

1. Infants i adolescents amb motivació

Els mentorats i mentorades aconsegueixen tenir algú amb qui comptar, un referent amb qui aprenen, es diverteixen i prenen consciència que l’esforç té recompenses.

També se senten més motivats per seguir estudiant i milloren els resultats acadèmics. El 96% valora positivament el programa.

Segons els equips de Serveis Socials i els centres educatius el 90% d’infants i joves milloren tant a nivell personal com acadèmic.

2. Experiències vitals

Les persones voluntàries viuen en primera persona el significat de la implicació social, el 93% està molt satisfet amb el projecte i un 81% considera que han establert un important vincle amb el seu tàndem.

El projecte dona obertura cultural tant als mentorats com als mentors ja que es trenquen molts estereotips, prejudicis, barreres culturals, etc.

Sabies que... gràcies a les experiències viscudes potencien habilitats socials i professionals? (empatia, escolta activa, negociació...)

3. Reconeixement

Tant els professionals (professors, mestres, educadors socials, pedagogs...) com les pròpies famílies valoren la progressió positiva per part dels mentorats.

En 1 de cada 3 casos el projecte ha contribuït a millorar la imatge que les famílies tenen dels seus fills i filles.

Qui ens dona suport

El projecte va ser premiat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya amb el 24è Premi de Voluntariat 2017 i va aconseguir el 3r lloc al 2021. A més, ha rebut el IV Premi al Voluntariat Universitari de la Fundación Mutua Madrileña (2017) i l’ajut a col·lectius en risc d’exclusió social de la Fundació Bizcabar.

També forma part d’altres entitats que ens donen suport com la Coordinadora de Mentoria Social (CMS), qui ens acredita amb el seu Segell de Qualitat, l'European Center for Evidence-Based Mentoring, Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS).

 

Ens donen suport...

 

 

 

 

 

 

 

 

logo generalitat valenciana

SempreTeuaLaTeuaLlengua

Ajuntament de València

En col·laboració amb...

 

uoc

UPC

Toulouse Business School

La Salle URL

UVic

 

UAB

universitat politecnica de valencia

universitat-valencia

Fundació Ferrer i Guàrdia

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informa't sobre tot el que passa a enTàndem    He llegit i accepto la Política de privacitat.

    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.