Qui som?

enTàndem és un projecte promogut per AFEV Catalunya, entitat de voluntariat social universitari i delegació de l'AFEV França.

enTàndem va començar el 2008 a Barcelona al barri de la Barceloneta i en aquests moments col·laborem amb més de 100 voluntaris als territoris de Barcelona, Barberà del Vallès i Santa Coloma.

El projecte està reconegut per la Fundació Jaume Bofill i per la Marató de la Pobresa de TV3 i va ser seleccionat, pel seu valor afegit i la seva innovació social, pel XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores (Barcelona, 2014).

enTàndem és un projecte de mentoria social i educativa (acompanyament individual) que lluita per la igualtat d'oportunitats i contra el fracàs escolar posant el focus en reforçar l'autonomia, l'autoestima i les competències dels infants com a palanca de canvi i creixement personal.

enTàndem no és un reforç escolar. És molt més. Gràcies a la mentoria, una nova manera de treballar en educació, arribem on no arriba l’escola.

La fórmula dels acompanyaments individualitzats 1+1 és valorada per pedagogs, treballadors socials i administracions educatives perquè permet estimular les capacitats i l’autoestima i, per tant, motivar l’interès per seguir estudiant.

enTàndem treballa en coordinació amb diferents agents del territori com Serveis Socials, centres educatius, entitats socials, centres de formació artística, etc. així com en col·laboració amb diferents universitats (UB, UPF, URL, UPC, UAB, ESMUC, etc).

Mentoria significa tenir un referent amb qui aprendre coses noves i créixer junts.

Què fem

projecte_0005_capa-2

1. Detectem

Serveis socials o els centres educatius detecten infants, adolescents o joves que passen per un moment de dificultat o que viuen en condicions difícils.

Sabies que... 1 de cada 3 infants a Catalunya viu en situació de pobresa i 1 de cada 4 pot patir fracàs escolar?

2. Formem voluntaris

A través de les universitats captem voluntaris que reben 10 hores de formació obligatòria (acreditada per la Generalitat de Catalunya) que els ajuda a enfocar els acompanyaments i a entendre les bases del voluntariat i el compromís social.

A enTàndem donem suport, formació i assessorament a cada voluntari.

 

projecte_0003_capa-4

3. Fem tàndems

Un voluntari universitari (mentor) i un nen/a (mentorat) formen un Tàndem, una parella que totes les setmanes es troba per a passejar, parlar, aprendre, jugar, estudiar, compartir, superar-se, realitzar activitats culturals o esportives, etc.   També es fan tallers artístics (de circ, música...) amb la col·laboració de diverses entitats.

Al tàndem és bàsic el vincle i la relació de confiança que s'estableix.

 

Què aconseguim?

1. Nens, nenes i adolescents motivats

Els mentorats aconsegueixen tenir algú amb qui comptar, un referent amb qui aprenen, es diverteixen i prenen consciència que l’esforç té recompenses.
També se senten més motivats per seguir estudiant i milloren els resultats acadèmics. El 96% valora positivament el programa.

Segons els equips de Serveis Socials i centres educatius el 90% d’infants i joves milloren tant a nivell personal com acadèmic.

2. Experiències vitals

El voluntariat viu en primera persona el significat de la implicació social, el 93% està molt satisfet amb el projecte i un 81% considera que han establert un important vincle amb el seu mentorat. 

El projecte dóna obertura cultural tant als mentorats com als mentors ja que es trenquen molts estereotips, prejudicis, barreres culturals, etc.

Sabies que... gràcies a les experiències viscudes potencien habilitats socials i professionals? (empatia, escolta activa, negociació...)

 

3. Reconeixement

Tant els professionals (professors, mestres, educadors socials, pedagogs...) com les pròpies famílies valoren la progressió positiva per part dels mentorats.

En 1 de cada 3 casos el projecte a contribuït a millorar la imatge que les famílies tenen dels seus fills i filles.

 

Qui ens recolza

El projecte enTàndem també s’alimenta d’entitats que ens donen suport i ens recolzen com la Fundació Jaume Bofill o la Fundació Marató de TV3.

Així mateix enTàndem forma part d’altres associacions com la Coordinadora Mentoria per a la Inclusió (CMS), Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) o SuperHeroi(ne)sBCN.

Ens recolzen...

 

 

Obra Social La Caixa

Amb el suport...

 

 

 

 

 

GeneralitatValenciana_Educació

 

 

En col·laboració...

 

 

 

UPC

Fundació Ferrer i Guàrdia

uoc

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informa't sobre tot el que passa a enTàndemHe llegit i accepto la clàusula de protecció de dades.

En compliment del Reglament Europeu de Protecció de Dades (2016/680 de 27 d’abril), us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.