Innovació social: creativitat i impuls per transformar

Per Laia Bernués, d’AFEV Barcelona |

La III Jornada d’Innovació Social a Lleida, organitzada per la Paeria i la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida el 15 i 16 de febrer, ha permès difondre noves eines i metodologies creatives i innovadores per aportar impuls en el dia a dia dels diferents àmbits del treball social. L’espai de presentació d’experiències d’innovadores que donen resposta a la realitat social actual ha inclòs els àmbits de l’educació i l’acompanyament emocional (La Akademia i Sense Embuts), la mentoria socioeducativa (enTàndem) i l’acompanyament escolar (Projecte Enxaneta), el lleure per a cuidadors i cuidadores (Lo Teatre Productions), la inserció laboral (Làbora, Incorpora, Empodera’t), el concepte de currículum ‘fracassional’ i la normalització del fracàs (Shaking minds), la proposta d’educació a temps complet (Fundació Jaume Bofill) i la joventut i l’acció comunitària (Associació cultural Xarxa de Convivència), i altres més.

La innovació i la millora contínua són valors essencials en el dia a dia de les entitats socials

Al llarg de les diverses presentacions i el debat generat, s’ha remarcat la importància de posar el focus en les fortaleses de les persones, de fomentar els llaços comunitaris i de visibilitzar les situacions d’exclusió que pateixen moltes persones a la província de Lleida.

Per innovar cal perdre la por al fracàs, ja que, tal com expressa Albert Riba, de Shaking Minds, “pitjor que el fracàs és la frustració; i la frustració s’elimina prenent l’acció”. Per innovar també cal aprendre del treball en equip, d’on sorgeixen idees que aglutinen diferents punts de vista i que poden ser transformadores: “Si vols anar ràpid, vés sol; si vols anar lluny, vés acompanyat… vés en tàndem”, Laia Bernués, d’enTàndem – AFEV.

La innovació i la millora contínua són valors essencials en el dia a dia de les entitats socials, esdevenint factors clau per trobar les estratègies que ens permetin progressar en un món global i canviant. L’equació inclou l’aprenentatge global, la voluntat de generar canvis socials, els avenços en l’àmbit laboral i una revisió de les idees que ja funcionen. I dóna com a resultat noves experiències d’innovació social que promouen l’apoderament de tot tipus de col·lectius, no per adaptar-se al sistema que ja existeix, sinó per transformar-lo.

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informa't sobre tot el que passa a enTàndem



    He llegit i accepto la Política de privacitat.

    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.