Innovació social: creativitat i impuls per transformar

Per Laia Bernués, d’AFEV Barcelona |

La III Jornada d’Innovació Social a Lleida, organitzada per la Paeria i la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida el 15 i 16 de febrer, ha permès difondre noves eines i metodologies creatives i innovadores per aportar impuls en el dia a dia dels diferents àmbits del treball social. L’espai de presentació d’experiències d’innovadores que donen resposta a la realitat social actual ha inclòs els àmbits de l’educació i l’acompanyament emocional (La Akademia i Sense Embuts), la mentoria socioeducativa (enTàndem) i l’acompanyament escolar (Projecte Enxaneta), el lleure per a cuidadors i cuidadores (Lo Teatre Productions), la inserció laboral (Làbora, Incorpora, Empodera’t), el concepte de currículum ‘fracassional’ i la normalització del fracàs (Shaking minds), la proposta d’educació a temps complet (Fundació Jaume Bofill) i la joventut i l’acció comunitària (Associació cultural Xarxa de Convivència), i altres més.

La innovació i la millora contínua són valors essencials en el dia a dia de les entitats socials

Al llarg de les diverses presentacions i el debat generat, s’ha remarcat la importància de posar el focus en les fortaleses de les persones, de fomentar els llaços comunitaris i de visibilitzar les situacions d’exclusió que pateixen moltes persones a la província de Lleida.

Per innovar cal perdre la por al fracàs, ja que, tal com expressa Albert Riba, de Shaking Minds, “pitjor que el fracàs és la frustració; i la frustració s’elimina prenent l’acció”. Per innovar també cal aprendre del treball en equip, d’on sorgeixen idees que aglutinen diferents punts de vista i que poden ser transformadores: “Si vols anar ràpid, vés sol; si vols anar lluny, vés acompanyat… vés en tàndem”, Laia Bernués, d’enTàndem – AFEV.

La innovació i la millora contínua són valors essencials en el dia a dia de les entitats socials, esdevenint factors clau per trobar les estratègies que ens permetin progressar en un món global i canviant. L’equació inclou l’aprenentatge global, la voluntat de generar canvis socials, els avenços en l’àmbit laboral i una revisió de les idees que ja funcionen. I dóna com a resultat noves experiències d’innovació social que promouen l’apoderament de tot tipus de col·lectius, no per adaptar-se al sistema que ja existeix, sinó per transformar-lo.

Souscris-toi à notre newsletter

Maintiens-toi informé·e sur tout ce qui se passe à enTàndem    En cumplimiento del Reglamento General de Protección de Datos, le informamos de que sus datos serán incluidos en un fichero registrado a nombre de AFEV, con el fin de poder informar de nuestras actividades. Puede ejercer el derecho de acceso, rectificación, supresión, limitación y oposición dirigiéndose a dades@afev.org.