Laia Bernués a la presentació del Segell MC

Col·laborem en el disseny d’un segell per acreditar que fem mentoria de qualitat

 

A l’AFEV estem treballant per fer millores basant-nos en els criteris de qualitat i poder acreditar el segell MC bàsic el curs 2020-21

Millora, qualitat i impacte són tres de les paraules més sonades durant la presentació del Segell MC (Mentoria de Qualitat) que dimecres passat vam presentar des de la Coordinadora de Mentoria Social al Caixafòrum. Va ser un dia molt especial per la mentoria social, i és que el camí per arribar-hi ha estat llarg però finalment podem dir que hem dissenyat un sistema de qualitat per a tot tipus de programes de mentoria que treballen amb col·lectius vulnerables a l’Estat espanyol.

La qualitat garanteix els drets de les persones vulnerables”, va comentar el gerent d’ECAS, Jordi Gusi, durant la presentació del Segell. Aquesta acreditació suposa fer un salt qualitatiu en la nostra manera de treballar: “en un context en el qual la mentoria està creixent i posant-se de moda, és necessari establir els pilars de la metodologia”, va afegir la presidenta de la Coordinadora de Mentoria Social i delegada regional de l’AFEV, Laia Bernués.

Com s’ha elaborat el segell?

El segell defineix quins són aquests pilars de manera coordinada amb el que s’està fent internacionalment. Ens hem inspirat en experiències de referència, com les The National Mentoring Partnership (EEUU) i The Mentoring and Befriending Foundation (Regne Unit), però les hem contextualitzat a la realitat espanyola i a la nostra tradició de voluntariat.

Això ha estat possible gràcies a una feina col·lectiva liderada per la Coordinadora de Mentoria Social (CMS) i amb la participació de Punt de Referència, Fundació Èxit, Servei Solidari, Marianao, Fundesplai, SOS Racismo Guipuzcoa, Quilòmetre Zero, Universidad Pública de Navarra, l’AFEV, la directora de la CMS, Marta López, i la dissenyadora del segell i auditora, Mar Avendaño. Les entitats hem aportat la nostra experiència per definir els indicadors de qualitat i hem accedit a autoavaluar-nos per sumar expertesa o necessitats de millora. Algunes, també hem fet el procés d’auditoria.

Consens i credibilitat: apostem per la mentoria

El resultat: una eina que aporta qualitat a la pràctica per a qui ja fa mentoria (és una eina que permet millores qualitatives amb poc esforç) i per a qui encara no (permet accedir a les bases per a fer-ho bé d’entrada). El segell també és millorar en la nostra forma d’assessorar i acompanyar nous projectes. “Hem estat capaces de generar un consens que ens permet mirar cap enfora”, valora Laia Bernués.

A més, aporta credibilitat de cara a col·laboradors i finançadors. Ja ha sortit a les bases de les subvencions de la Generalitat i sortirà a les properes bases dels finançaments de l’Obra Social La Caixa com a una acreditació que es valorarà a nivell d’entitat, va anunciar Laia Bernués durant la presentació.

Deu requisits i dos nivells d’acreditació

El segell MC està format per 10 requisits, cadascun dels quals exigeix un conjunt d’estàndards relacionats amb les fases d’un projecte de mentoria social, com per exemple que les persones mentores reben formació o que al projecte hi participen les persones mentorades (en el nostre cas, infants i joves) amb les necessitats que millor es corresponen al servei que oferim.

A banda, hi ha dos nivells d’acreditació: la bàsica i la plus (amb més estàndards de qualitat) perquè les entitats puguem fer un procés de capacitació progressiu. Des de l’AFEV estem treballant tot aquest curs per fer millores basant-nos en aquests criteris, de manera que puguem acreditar el segell MC bàsic el curs que ve (2020-21).

Què és la Coordinadora de Mentoria Social?

La CMS neix el 2012 com a una plataforma estatal d’organitzacions que desenvolupen projectes de mentoria dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Actualment, la formen 14 entitats de 6 Comunitats Autònomes que desenvolupen 21 projectes amb un total de 700 relacions de mentoria a tot l’Estat.

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informa't sobre tot el que passa a enTàndem



    He llegit i accepto la Política de privacitat.

    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.