L’acompanyament: les primeres sessions

Les primeres sessions amb l’infant o jove són l’entrada al desconegut. La trobada amb un nen o nena… és una mica desconcertant però és, sobretot, l’ocasió de plantejar les teves qüestions i respondre a les de l’infant, començar a conèixer-vos i a crear aquest vincle únic que us servirà per construir la vostra relació.

Finalitat

L’acompanyament consisteix en afavorir el desenvolupament global de l’infant; no només a nivell acadèmic. Durant les primeres sessions es tracta d’establir un vincle, un primer contacte, amb la finalitat de crear una relació de confiança basada en el diàleg i la riquesa de l’intercanvi. Aleshores, podràs avaluar les necessitats i expectatives de l’infant, i construir amb ell un acompanyament veritablement individualitzat. L’objectiu d’aquest acompanyament és fomentar l’autonomia de l’infant i no crear una relació de dependència.

Algunes pistes

No dubtis en parlar amb el teu referent de l’AFEV. Potser podràs intercanviar com has viscut aquestes primeres sessions amb antics voluntaris. Comenta-ho també amb els teus companys de grup.
Al principi, intenta interessar-te pel que pensa l’infant: què li sembla l’escola, què pensa sobre l’escola, quins són els seus centres d’interès (què se li dóna bé, què li agrada, què fa, què li agradaria fer…) dins i fora de l’escola.
Tingues clares les teves expectatives, les de l’infant i les de la família en el marc d’aquest acompanyament.
Intenta observar com s’organitza a l’hora de fer els deures i estudiar, quins són els mitjans que té a la seva disposició (a casa, té una sala per fer els deures? té un espai diari? Calma? etc). Pregunta-li sobre els seus coneixements, la seva mobilitat, com veu el seu barri, la ciutat…
Comenta tot això amb el teu referent de l’AFEV, com ha anat, si hi ha hagut cap problema, com et sents… Si ha anat bé, estarà content de saber-ho; si no, podrà donar-te un cop de mà!

Coses que podeu fer

Llegir junts un plànol dels transports públics de la ciutat i veure on ja ha anat l’infant/jove, veure on li agradaria anar (barris, llocs, parcs…). Veure què li agradaria llegir, escoltar, observar, jugar, aprendre i també el que no li agrada (a priori) i perquè.
Fer una llista d’activitats de lleure en funció de la seva edat (escrita, dibuixada,…) per guardar i fer-la evolucionar al llarg de l’any. Compartir diferents opinions al respecte (jo també, a mi no, no ho conec…).

Preguntes per plantejar-se

Abans de la primera sessió: per què vaig escollir participar en aquest projecte? Si estigués al lloc de l’infant/jove, com reaccionaria?
Després de la primera sessió: què he fet? com ha anat? com m’he sentit? què és el que faré? Com ho faré? Cap a on orientaré el meu acompanyament? Quin és el meu paper en el seu entorn?

Postura que s’ha d’adoptar

És un temps de coneixença mutu que evolucionarà a mida que avancen les sessions.
Presentar-se: explicar que s’és voluntari,…
Context: explicar que és gratuït i que s’ha d’aprofitar (no malgastar)
Parlar d’aspectes pràctics: explicar com funcionarà, recordar que hi ha vacances, donar el calendari, explicar-li que ets estudiant i que tens exàmens…
Pensar en posar-se al lloc de l’infant/jove: si a tu t’intimida, imagina’t a ell… Preguntar-li si sap per què se li proposa un acompanyament (alguns veuen això com un càstig i no com una oportunitat!) El feeling no és automàtic ni immediat! Els infants no han escollit i tu tampoc. L’ajuda que li aportaràs és important i es basa, sobretot, en l’aspecte emocional. Si per alguna raó no t’hi trobes a gust, no dubtis a parlar amb el teu referent de l’AFEV.

Atenció!

No es tracta de fer un interrogatori, si no de començar a conèixer i saber les opinions de l’altre. Durant les altres sessions podràs aprofundir en els teus coneixements sobre l’infant/jove i potser conèixer millor la seva idea de l’escola gràcies a xerrades informals sobre, per exemple, els professors, els companys de classe, el curs, etc.
No és greu si aquest primer dia és una mica dur. Ambdós necessiteu superar la timidesa i això es fa
progressivament.
No dubtis en parlar amb la família sobre la forma en que vols dur a terme l’acompanyament… Això et permetrà conèixer-la una mica més i recomanar (si cal) un espai, un temps, etc. per fer els deures i estudiar.

L’acompanyament en grup

Aprofita que l’acompanyament es fa en grup. Has de dedicar 1hora o 1 ½ hora a l’acompanyament individual, però aprofita el grup per treballar altres valors aprofitant el grup i el projecte col—lectiu.
Queda amb el grup de voluntaris una estona abans que comenci l’acompanyament per preparar la sessió del dia (quan sortir a jugar, com plantejar un projecte/joc comú? planificar activats, què fer, qui ho dinamitza, com, quan…).
Parla amb els altres voluntaris sobre les teves inquietuds, com et sents, intercanvia idees per treballar,etc.

Recursos

  • El teu referent de l’AFEV.
  • Les formacions (és important que hi vagis!).
  • Els antics voluntaris (parla amb el teu referent de l’AFEV).
  • El grup del facebook AFEV de la teva ciutat (@AfevCat) o d’altres i el testimoni d’altres voluntaris.

Altres recursos
Fitxes per organitzar diferents activitats o amb idees per realitzar el teu acompanyament: visita l’acompanyateca.

Altres webs que pots consultar i d’on pots treure recursos:
– Activitats educatives en línia: http://www.edu365.cat/
– Portal web educatiu sobre alimentació, salut i educació en general:
http://xtec.gencat.cat/ca/inici
– Portal de l’educació intercultural que facilita infinitat de recursos i eines: materials didàctics, diccionaris en línia, bibliografia, etc.: https://aulaintercultural.org/ca/
– Espai web amb multitud de recursos educatius per facilitar el treball sobre l’eix transversal de l’educació per a la pau: http://www.observatori.org
– Jocs dels cinc continents: http://www.xtec.es/~scapella/solidar/j.htm
– Coneixements i activitats escolars: http://www.rinconmaestro.es/ , http://www.aplicaciones.info/

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informa't sobre tot el que passa a enTàndemHe llegit i accepto la clàusula de protecció de dades.

En compliment del Reglament Europeu de Protecció de Dades (2016/680 de 27 d’abril), us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.