Mentoria a distància o e-mentoring

Situació 

Per tal de prendre totes les mesures necessàries d’acord als protocols de prevenció contra el virus Covid-19, hem hagut de suspendre l’acció de mentoria presencial. No obstant això, us animem a mantenir el vincle amb el o la jove al qual acompanyeu. Per això, la nostra proposta és… passar temporalment a la mentoria virtual!!

Què busquem? 

Durant aquest període de confinament, mantenir i continuar cultivant aquest vincle que hem desenvolupat és més necessari que mai per tal de trencar amb l’aïllament i els possibles sentiments de por i avorriment. Podem aprofitar l’oportunitat per ser creatives i buscar noves fórmules d’estrènyer vincles malgrat la distància!

Què podem fer?

De fet, l’èxit de les relacions de mentoria a distància es basa en la qualitat de la comunicació entre les dues parts i la freqüència de les interaccions. Es poden utilitzar diverses eines:

  • trucades de veu o vídeo (per whatsapp o altres mecanismes)
  • missatgeria instantània (whatsapp o similar)
  • xats dins de webs fetes a propòsit
  • xats dins de grups (per exemple els grups de Facebook)
  • Skype, Hangouts, Zoom o aplicacions de videoconferència
  • escriure cartes en paper

Dos requisits importants 

En primer lloc, assegurem-nos que les nostres mentorades disposin a casa seva dels mitjans per connectar-seamb regularitat (telèfon o ordinador). 

En segon lloc, i en la mesura que sigui possible, recomanem mantenir la mateixa freqüència i franja horària que els acompanyaments presencials (per exemple: ens truquem cada dimarts a les 18h). Es pot combinar també amb altres activitats (per exemple:fem una vídeo-trucada mentre berenem, et faig un vídeo sobre el llibre que estic llegint i te l’envio o fem una partida d’un vídeo-joc online o una manualitat alhora).

Si el nostre tàndem no té accés a internet… 

En alguns casos pot ser complicat disposar de connectivitat o d’aparells per poder fer totes aquestes activitats online. Si és així, tenim alternatives! Podem, per exemple, cartejar-nos. I, per fer això, podem enviar-li al nostre tàndem coses per fer en format paper: pintar mandalas (que podem trobar en internet i imprimir), escriure un diari compartit, crear plegades una història de ficció o un còmic que cadascú va completant a casa seva….Creativitat al poder! També podem fer servir les trucades telefòniques de tota la vida per mantenir converses i que no es trenqui el fil de la nostra relació.

Atenció!

Aquesta mentoria a distància és una gran oportunitat educativa per practicar les habilitats comunicatives socials, que són claus en el món actual i necessàries per al món professional. Per això, hem de posar molta cura en la comunicació escrita, ser pacients i pedagògiques en ensenyar a xatejar de forma tranquil·la i amb cura. En cas contrari, pot haver-hi malentesos. De la mateixa manera, hem de vigilar la qüestió emocional, ja que les respostes per xat no s’expressen igual que en persona. Per aquesta tasca, comptem amb algunes indicacions per guardar les bones formes a internet: https://www.pantallasamigas.net/netiqueta-joven-para-redes-sociales-ciudadania-digital-y-ciberconvivencia/

Al mateix enllaç també podem trobar material didàctic sobre seguretat i bones pràctiques a les xarxes.

Recursos sobre emocions per a parlar-ne amb els nostres tàndems (i telèfons de suport en cas de necessitat)

Primer contacte

Us proposem tenir una primera conversa amb el vostre mentorat/da per explicar-li que el tàndem continua en aquest nou escenari i que es tracta d’un període passatger. Aprofitem l’estona per cuidar-nos i cuidar-los, ja que la situació actual genera molta incertesa i els ajudarà molt parlar amb vosaltres. Podem preguntar-los com estan vivint aquest moment i què fan durant el dia (quines activitats, jocs, etc.). Permetem-nos parlar dels sentiments, de la por o dels dubtes davant d’aquesta situació excepcional. Creem, també virtualment, l’espai de confiança, escolta i protecció habitual (respectant els torns de paraula, cuidant el nostre to de veu o no fent massa preguntes).

Si tenim contacte regular amb la família, mirem de tenir aquesta conversa també amb algun dels adults propers a l’infant/jove. 

*Si ens costa dur a terme aquest primer contacte o la resta de converses rutinaries a distància, sempre podem recórrer al personal de l’AFEV. De fet, si nosaltres o el nostre tàndem desconeixem com abordar el diàleg (perquè no ens sentim a gust, sentim vergonya o no tenim encara prou confiança), podem demanar ajuda a la nostra referent o tècnica de territori. Elles ens poden donar consells o recursos, i fins i tot podem fer una trobada online a tres (tàndem+referent). No dubtis a demanar ajuda, som aquí per això!

Repàs de tasques escolars 

També podem parlar del tema deures, en el cas que el nostre mentorat trobi dificultats per fer-los des de casa. De fet, les escoles i instituts estan enviant tasques per fer a casa i no està de més dedicar-hi una estona dins del nostre temps de trobada virtual. Malgrat que la nostra mentoria no és una eina de reforç escolar, excepcionalment en aquesta època podem donar un cop de mà si el nostre tàndem ho necessita, si bé ens hem de centrar en cuidar el vincle i fer suport emocional.

Podem preguntar-li com ho porta, si ha rebut indicacions per part de la seva escola o institut, com s’organitza la feina dia a dia, si compta amb els mitjans necessaris per fer els deures o si compta amb un espai tranquil per poder concentrar-se. Podem també fer un cop de mà amb alguna tasca o fer una petita classe virtual plegats. De fet, si ens ve de gust i tenim temps, podem anar alternant: dedicar una trobada a repassar els deures i la següent a temes més lúdics, emocionals, etc.

Alguns consells per nois i noies per estudiar des de casa: https://www.catorze.cat/noticia/13940/14/consells/estudiar/des/casa

Si estem repassant un tema en especial, una idea és “posar deures” per la nostra propera trobada virtual (per exemple: dimarts vinent has d’haver buscat 3 cançons en anglès que t’agradin a YouTube i les traduirem juntes). Per descomptat, tot això és opcional i entra dins les possibilitats i la voluntat de cada tàndem.

Recursos per fer l’acompanyament online 

Càpsules formatives

Educatius

Llengües

Podem aprofitar per fer activitats plegades i practicar llengües (o ensenyar-se l’una a l’altra noves llengües), com per exemple:

Culturals i artístics 

Revistes i diaris

  • iQuiosc posa a disposició del públic una tarifa plana gratuïta durant un mes de totes les seves publicacions on-line (diaris, revistes incloent publicacions infantils) amb el codi TARIFAPLANA2020.
  • Amazon ofereix gratuïtament llibres i històries d’àudio per a infants i estudiants de totes les edats
  • Cavall fort (per a infants)

Còmics

Museus

Ràdio

  • Si obrim aquest web apareixerà un globus terraqui on hi ha milers de punts verds. Són emissores de ràdio de tot el món. Si cliquem damunt d’un punt verd podrem sentir el que està transmetent l’emissora.
  • Ràdio online del MACBA

Foto

  • Crear un àlbum on-line de les fotos que tenim del tàndem i d’altres que ens agradin per poder fer una presentació a altres tàndems
  • Ensenyar-nos fotos que tenim de quan érem petits/es

Oci 

  • 10 propuestas para jugar en casa

  • Escape room multiconferència

  • Kosmi. Web que permet, entre altres coses, veure una pel·lícula alhora o bé fer partides de jocs de cartes online. És una mina! Instruccions: Una vegada dins del web podem crear una sala (“create a room”, a la part superior). Aquesta sala pot ser pública (apareixerà a la interfície de la web i tothom hi podrà accedir) o bé privada (recomanat) en la qual només hi seran les persones que tinguin accés al link. Una vegada dins podem, o bé compartir pantalla  (“screen share”), o compartir enllaços de YouTube per a veure al mateix temps (“youtube”), o carregar un vídeo que tinguem al nostre PC i veure’l simultàniament (“CoWatch a video”). Si tenim algun joc al PC podem carregar-lo (“SNES party”), pòquer o cartes (“virtual Cardtable”) perquè juguem a cartes com si les tinguéssim físicament. Recomanat no només per a tàndems sinó també per a grups més grans.

  • Colaixos. CollageCreativeChallenge. Repte creatiu online per fer un collage plegades!
  • Jocs online:
    • Steam. És el major portal de videojocs de PC online. Una vegada instal·lat, tenim accés a multitud de jocs online: podem filtrar per trobar els gratuïts i jugar amb el nostre tàndem.
    • Joc formatiu gratuït de ‘Més enllà dels murs del Monestir de Pedralbes’
    • Apps: Heads up, Parchis Star, Apalabrados, Draw something, Rummikub. És important tenir en compte que aquesta App crea sales de participants. Recomanem tancar la nostra sala per tal que no s’uneixi gent externa
  • Sèries:
    • Oh my goig. Pels adolescents, tracta temes entorn de l’educació afectivosexual amb capítols curts. Podeu veure-la i després comentar-la plegades! 
    • Adolescents iCat. Vídeo sèrie molt breu (capítols d’uns 10-15 minuts) que podeu mirar durant les sessions d’acompanyament, ara fan capítols especials sobre el confinament

Activitat física

Pels tàndems d’enTàndem+ (o per tothom a qui li interessi!)

En alguns barris combinem la mentoria amb activitats artístiques o esportives. Si durant aquests dies us perdreu els tallers… podeu continuar practicant online si seguiu aquests enllaços!

Música

Vela. Per aprendre més sobre el mar

Amics i Circ. Per aprendre malabars

Per últim… 

Com a última idea, podem aprofitar les trobades virtuals per preparar les activitats que farem quan ens puguem trobar presencialment. Per fer-ho, es pot utilitzar la funció “compartir el meu escriptori” de l’Skype o altres plataformes de vídeoconferència, que permet veure què fas mentre expliques, i li pots ensenyar al teu tàndem un mapa on hi ha diversos museus per decidir a quin anem, o li pots ensenyar com fer servir un software, entre altres coses.

Si tens ganes i contacte amb altres mentors/mentores o amb altres tàndems, no dubteu a organitzar trobades amb més tàndems! Podeu quedar per jugar, xerrar, fer manualitats a quatre, fer un club de lectura o més!

Compartiu si us ve de gust les vostres idees amb les altres mentores i mentors mitjançant els grups de whatsapp del teu barri, per privat al telèfon de l’AFEV (633 26 46 36) o al mail voluntariat@afev.org. 

També feu atenció als esdeveniments online i altres propostes que anirem llançant des de l’AFEV. Seguim disponibles per a seguir fent xarxa i tenir cura de tots els tàndems! Seguiu-nos a les xarxes socials amb els hashtags #CuidemElVincle #EmQuedoaCasaAmbAFEV !

Molts ànims i cuidem-nos molt!

 

Altres recursos

Fitxes per organitzar diferents activitats o amb idees per realitzar el teu acompanyament: visita l’acompanyateca.

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informa't sobre tot el que passa a enTàndem



    He llegit i accepto la Política de privacitat.

    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.