Situació
Actualment vivim en una societat globalitzada on, ja sigui presencialment o amb un click, podem connectar-nos amb tot el món i amb la seva diversitat lingüística i cultural. Aquest fet ens obre multitud de possibilitats per créixer i enriquir-nos a nivell personal, acadèmic o professional. De fet, a l’hora d’obrir-nos al món, les llengües estrangeres juguen un rol molt important.
Aquesta globalització també fomenta la diversitat de recursos que tenim a l’abast per poder aprendre i practicar qualsevol llengua. Podem aprofitar aquesta oportunitat i aprendre plegades de forma lúdica amb el nostre tàndem!
Per al noi o noia que acompanyem, aquest espai pot ser una oportunitat per aprendre una llengua nova o per practicar i millorar-ne alguna que potser ja està aprenent a l’escola o institut. La diferència és que amb nosaltres ho pot fer de forma divertida, informal, sense avaluació, sense pressió i adaptant-se als seus interessos (per exemple, parlant del manga o de la sèrie que li agrada).
Finalitats
Fomentar l’aprenentatge de llengües estrangeres per part dels infants i adolescents a qui acompanyem. Volem promoure el seu ús més enllà de l’àmbit estrictament escolar d’una manera informal, deslligada de les classes de gramàtica habitual, intentant treure’s la vergonya i fent guanyar fluïdesa.
Fomentar els aspectes positius d’aquest aprenentatge entre els joves: enriquiment de la vida social i cultural, exercitar la ment, beneficiar-se de la diversitat cultural mundial, conèixer persones diferents, obtindre beques per fer estudis en el estranger o accedir a altres tipus de feina.
Coses que podeu fer
-Ja que sou un tàndem, perquè no lingüístic? Podeu trobar una estoneta dins del vostre temps d’acompanyament, per parlar en la llengua que vulgueu practicar. El noi o noia et pot ensenyar nocions de la seva llengua materna, si tu no la coneixes, i això li permetrà també valoritzar-la. I, si voleu agrandir la vostra conversa, podeu invitar altres tàndems! O fins i tot unir-vos a un grup de conversa amb nadius ja establert, anar a un café de llengües…
–Veure televisió, pel·lícules, series o llegir llibres en versió original, adaptada o subtitulada.
–Traduir cançons en llengua estrangera que us agradin. Així podeu conèixer el seu significat mentre apreneu vocabulari.
–Anar juntes a la biblioteca. A més de tenir un munt de recursos gratuïts per aprendre (llibres, manuals de text, pel·lícules, CDs), algunes organitzen grups de conversa.
-Proposar al teu referent enTàndem fer un intercanvi de cartes amb tàndems d’altres països (per exemple, de França, on també hi ha l’AFEV).
A tenir en compte
-A l’hora d’acompanyar el nostre tàndem en el procés d’aprenentatge d’una llengua, hem de tenir en compte que només ell/ella és protagonista del seu propi procés. Per això, hem de conèixer les seves capacitats, pors, interessos, objectius, nivell de maduresa i coneixements previs, etc. Com que no tots som iguals i aprenem de manera diferent i en diferents temps, cadascú ha de seguir el seu propi ritme.
-Hem d’adaptar-nos a aquestes especificitats, interessos i necesitats de la persona a la qual acompanyem.
Recursos i propostes lúdiques
- Pàgines especialitzades, on trobareu exercicis, videos lúdics, noticias reals i jocs adaptats als diferents nivells d’aprenentatge. Podeu també avaluar el vostre nivell de comprensió oral, per després començar a treballar.
- Blogs. Especialitzats en llengües estrangeres, poden donar-nos idees de recursos per continuar aprenent https://www.sprachcaffe.com/espanol/magazine-categoria/recursos-lingueisticos.htm
- Jocs on line https://www.gamestolearnenglish.com/
- YouTubers. N’hi ha molts, de diferents llengües i amb molt diferents tipus de videos. Aquí un compendi dels millors
- Fleex. Una extensió de Chrome que podem descarregar per controlar els subtítols de series o películas de Youtube, Netflix o Amazon Video. Ofereix també la possibilitat de consultar en temps real el significat d’aquelles paraules o expressions que no entenguem, mostrant-nos àmplies definicions i resolent els nostres dubtes.
- Cançons. Podem divertir-nos fent un karaoke amb la nostra cançó favorita mentre escoltem la seva versió subtitulada o omplint els buits amb les paraules que falten. https://es.lyricstraining.com/ ; http://www.lyricsgaps.com/
- Apps per aprendre jugant. Com Duolingo, on pots practicar un munt de llengües diferents i pujar de nivell a base de petits jocs i reptes que et fan guanyar punts, o Memrise
- Pàgines culturals. Perquè aprendre una llengua és aprendre també la cultura que l’envolta, podeu buscar recursos per conèixer societats, notícies, art i valors diferents als vostres. Un exemple és Nippon, una finestra al Japó, amb articles sobre temes molt variats. Fins i tot hi podeu trobar una guía per llegir textos fàcils en japonés o consells per començar a aprendre kanji!
- Concursos internacionals. Perquè no presentar-vos juntes a un concurs on s’hagi d’utilitzar una llengua estrangera? Podreu practicar, desenvolupar els vostres talents artístics i…potser guanyar un premi que us permeti continuar aprenent! Com exemple, el concurs de fotografia Portavoz
- Grups de conversa
- MeetUp: en aquesta App, podeu buscar un grup de conversa organitzat adequat a l’edat del teu mentorat/da i a les seves necessitats.
- A la província de Barcelona
- Vennmon: organitzen intercanvis un cop a la setmana, en llocs diferents segons la llengua que escullis per intercanviar amb català o castellà. S’han de pagar 2€ per participar-hi.
- Biblioteques públiques, com Vapor Vell, Sagrada Família, Jaume Fuster, Vila de Gracia, Guinardó-Mercè Rodoreda,Ignasi Iglésias-Can Fabra y Poblenou-Manuel Arranz , disposen de sales d’estudi on també fan grups de conversa per practicar anglès, francès, alemany, italià, xinés o portugués. https://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibjaumefuster/es/canal/intercanvi-didiomes
- A la ciutat de València
- Llibreria internacional La Batisfera: intercanvis d’idiomes i activitats diverses, com contacontes en anglès per a infants.
- Intercanvi d’idiomes en bars: Café de las horas, The lounge, Pub Big Ben, Cafe Berlin…
- Clubs de lectura en llengua estrangera
- A la província de Barcelona
- Organitzats per la Xarxa de Biblioteques Municipals. Busca aquí el teu!
- A la ciutat de València
- Contacontes en anglès a la Biblioteca Pública de València. L’últim dijous de cada mes a les 18:00h.
- A la província de Barcelona
- Organismes oficials de cultura i llengua estrangera. Sovint organitzen esdeveniments gratuits com projeccions de pel·lícules, lectura de llibres, festivals de teatre o cinema.
- A la província de Barcelona
- Instituto italiano de cultura
- Institut français, amb propostes com el Oui Festival (festival de teatre en francès) o Ohlàlà (festival de cinema francés) :
- A la ciutat de València.
- Escola Oficial de Idiomes. Activitats culturals
- Institut français
- A la província de Barcelona
- Fitxes pedagògiques relacionades:
- Fomentem el català/valencià
- Llegir i escriure per plaer
Altres recursos
Altres fitxes per organitzar diferents activitats o amb idees per realitzar el teu acompanyament: visita l’Acompanyateca.