“No ha estat casualitat” per Nathalia Ascanio

La Nathalia Ascanio és voluntària del projecte enTàndem des de gener del 2016 i va ser una de les tres voluntàries que va anar a recollir el segon Premi Nacional al Voluntariat Universitari de la Fundación Mutua Madrileña a Madrid. Publiquem el text molt potent que va escriure a on comparteix la seva visió encertada de la tasca de enTàndem recordant l’essència d’aquest projecte que mobilitza cada any més de 120 voluntaris i tècnics.

 

“El passat 21 d’abril el projecte enTàndem i l’associació AFEV van ser guardonats amb el segon Premi Nacional al Voluntariat Universitari, concedit per la Fundación Mutua Madrileña. Un premi que reconeix una trajectòria de lluita incansable contra la desigualtat i el fracàs escolar en la infància i en la joventut a la província de Barcelona.

AFEV, Association de la Fondation Étudiante pour la Ville, va néixer a França l’any 1991 amb l’objectiu de lluitar contra l’exclusió dels barris populars del país. Vint-i-sis anys després, AFEV s’ha convertit en un referent en matèria d’acció social, fent presència en més de 330 barris, gràcies a projectes com L’Observatoire de la responsabilité sociétale des universités el qual, de la mà amb UNICEF, incentiva la participació social d’universitats franceses i catalanes.

Per AFEV, l’objectiu no és només brindar cobertura i atenció tant a nens com a joves que injustament viuen en risc d’exclusió social, sinó també promoure el gest solidari de les universitats, mitjançant la captació d’estudiants voluntaris i la seva posterior formació en matèria de gestió de conflictes en la infància i joventut. Amb això es pretén crear vincles que trenquin amb les estereotipades i nocives divisions socials, mentre que es posa de manifest la figura de l’estudiant com un referent en la lluita contra el fracàs escolar, el qual es dona fins i tot en nens de molt curta edat.

Aquesta iniciativa suposa, doncs, la inclusió en la societat no només de les persones més vulnerables, sinó també de col·lectius que, tot i tractant-se de joves universitaris, moltes vegades requereixen d’experiències com aquestes per desenvolupar valors tan importants i tan necessaris avui dia com el són l’empatia, la tolerància i la solidaritat.

AFEV i enTàndem són, doncs, un projecte conjunt que lluita contra la xacra de la desigualtat d’oportunitats, contra la indiferència i la inexplicable insuficiència en les actuacions de les polítiques públiques. Un projecte que impulsa el desenvolupament infantil alhora que sensibilitza i enriqueix als qui formem part d’ell, des del moment en què ens convertim en testimonis del progrés que cadascun dels nens i joves atesos experimenta davant nosaltres, només pel fet de ser escoltats i valorats.

Cultivar la humanitat i la sinergia, en un món on aparentment se’ns suggereix que construïm murs absurds entre nosaltres, és una necessitat. Quan una societat veu normal o inevitable que nens i adolescents siguin privats dels seus drets, bé sigui en la nostra nació o en el racó més remot del planeta, i que per tant visquin sota circumstàncies difícils o traumàtiques desateses, no només ells estan pagant un preu alt, injust i perllongat, sinó també la pròpia societat; i una societat, una nació, sense cap dubte, val segons com tracti als seus nens.

Per tant, que AFEV hagi estat premiada a nivell nacional no ha estat una casualitat, ha estat un merescut gest de reconeixement davant una labor que realment no hauria d’acexistir si els qui ens representen a nivell governamental fossin capaços de gestionar adequadament i justament, no les polítiques, sinó els drets de les persones, els quals no han de ser una qüestió deixada a l’atzar, sinó alguna cosa inalienable de tot individu per igual.”

Text original disponible aquí

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informa't sobre tot el que passa a enTàndem



    He llegit i accepto la Política de privacitat.

    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.