10 anys de lluita contra les desigualtats amb l’AFEV a Catalunya

A l’AFEV Catalunya celebrem el 2018, una dècada de la nostra arribada a Catalunya i d’enTàndem, un projecte que connecta voluntaris universitaris amb joves i infants en situació de dificultat.  En tot aquest temps, enTàndem ha implicat la realització de 62.000 hores de voluntariat i ha enllaçat 925 tàndems i volem agrair totes les persones que any rere any, ho fan possible. Per aquesta ocasió, inaugurem el 16 de gener a l’Espai Jove Fontana de Barcelona, l’exposició commemorativa “10 anys connectant joves i lluitant contra les desigualtats”.

 

enTàndem, un projecte exitós

Després de 10 anys, els joves beneficiaris del programa el valoren molt positivament: en les avaluacions realitzades posteriorment als tàndems, un 97% dels joves i infants participants manifesten sentir-se satisfets amb l’acompanyament i un 89% ha millorat en aspectes com l’autoestima, la motivació i les habilitats socials i/o de relació, a més de percebre canvis a nivell acadèmic. Els infants i joves asseguren també que després del programa els agrada més aprendre i tenen més ganes d’anar a l’escola (34%) i també que participen més a classe (15%).

Per la seva banda, un 86% de les famílies pensen també que l’acompanyament ha estat molt positiu per al seu fill o filla. La intervenció dels voluntaris pretén reduir les fractures (socials, culturals, cíviques, etc.) de la nostra societat, que afecten sobretot els infants i joves que es troben en risc d’exclusió social o que passen per un moment de dificultat.

 

La lluita contra l’exclusió

A Catalunya, 1 de cada 3 infants, és a dir, vora mig milió de nenes i nens, viu per sota del llindar de la pobresa. La meitat d’aquests, a més, es troben en situació de pobresa severa. Per altra banda, 1 de cada 5 infants abandona el sistema educatiu prematurament. Dues xifres que estan directament relacionades, ja que com avalen molts estudis, els infants i joves que viuen en condicions desfavorables es veuen limitats en l’accés a les oportunitats educatives, laborals i sanitàries, i la reducció d’oportunitats condiciona de manera decisiva l’èxit escolar de l’infant/jove, circumstància que després es manifesta en l’abandonament escolar, el no-assoliment de les competències bàsiques, l’absentisme escolar, les dificultats d’aprenentatge o la repetició escolar.

A través del nostre projecte, volem abordar aquesta realitat defugint anàlisis individualitzadores i culpabilitzadores que sovint tendeixen a situar la responsabilitat última d’aquest fenomen en qui la pateix, és a dir, en els infants, i parant atenció a les arrels estructurals del problema: ubicant la problemàtica en un context més ampli que qüestioni les estructures socials i educatives que el generen.

 

10 anys: exposició commemorativa i nous reptes de futur el 16 de gener

AFEV celebrarem a partir d’aquest mes de gener aquests 10 anys d’història amb diverses cites.

El 16 de gener els actes commemoratius arrencaran amb la inauguració, a l’Espai Jove Fontana de Barcelona, de l’exposició “10 anys connectant joves i lluitant contra les desigualtats”, on s’explica la història de l’entitat i el context social que emmarca la seva tasca d’intervenció social a través de diferents veus que han participat en la construcció del projecte, com voluntaris i voluntàries, participants de tàndems, educadors o familiars dels joves beneficiaris. L’exposició es podrà visitar fins al pròxim 5 de febrer, i després iniciarà una ruta que anunciarem a la web per alguns dels territoris catalans on l’entitat actua o ha actuat. Els actes continuaran el mes de març amb un concert solidari i la celebració d’unes jornades sobre mentoria social al maig.

Durant aquest any, AFEV engegarà també dos nous projectes, el Projecte KAPS, un allotjament compartit per estudiants universitaris que s’impliquen en un projecte comunitari al territori, i la Plataforma del Compromís Solidari, una borsa de recursos que agruparà estudiants, entitats i universitats amb l’objectiu de reforçar la Responsabilitat Social de les Universitats, crear vincles entre la universitat i el territori, acompanyar i democratitzar l’accés a l’ensenyament superior i afavorir l’acollida, la integració i l’èxit educatiu dels estudiants.

recordatori:

Us esperem a la inauguració de l’exposició Connectant joves i lluitant contra les desigualtats!

16/01/2018 (i fins el 5/02/2018)

19.00h

Espai Jove Fontana de Barcelona

(Carrer Gran de Gràcia, 190-192) 

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informa't sobre tot el que passa a enTàndem    He llegit i accepto la Política de privacitat.

    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.