Voluntariat amb infants: una manera de canviar i transformar (petites) realitats

Diu un proverbi africà que si vols anar ràpid vagis sol, però si vols anar lluny vagis acompanyat.

I això és el que fem a l’AFEV, des de fa 8 anys a Barcelona i més de 20 anys a França a través del projecte “enTàndem“: ajudem i acompanyem a infants i joves en exclusió i dificultats socials per a què arribin més lluny en les seves il·lusions i aspiracions amb un 90% d’èxit.

I és que en un context on 1 de cada 3 infants a Catalunya viu en situació de pobresa a casa seva i 1 de cada 4 presenta fracàs escolar, els projectes de mentoria personal, social i educativa són una eina bàsica per a la cohesió social.

 

Un projecte 2×1: infants i voluntariat hi guanyen

enTàndem” és molt més que una tasca de reforç escolar o un acompanyament de lleure. Estudiants universitaris voluntaris (mentors) acompanyen individualment a un infant o jove (mentorat) una tarda a la setmana durant tot el curs escolar al domicili de l’infant o en un espai públic.

Gràcies a l’entusiasme del voluntariat i al suport i assessorament que reben, amb la mentoria, amb l’acompanyament es crea un vincle i una relació personal i recíproca on tots hi guanyen. L’infant perquè li permet treballar i augmentar l’autoestima, les habilitats socials o les ganes d’anar a l’escola. I el voluntariat, perquè l’experiència és un aprenentatge personal, social i també en habilitats professionals.

El voluntariat universitari és una peça clau per ajudar a estimular infants i joves en risc d’exclusió social i aconseguir un 90% d’èxit a nivell personal i educatiu en la lluita contra el fracàs escolar i les desigualtats socials.

A més dels beneficis del voluntariat en les persones acompanyades, les persones voluntàries presenten taxes de mortalitat més baixes, més habilitats funcionals i menys depressions que les de les persones que no ho són.

El voluntariat també beneficia la salut de la comunitat, ja que augmenta el capital social i el compromís cívic, i incrementa la confiança i les normes de reciprocitat comunitàries.

I els protagonistes… com viuen el projecte?

La Sandra (voluntària mentora) i en Dani (jove mentorat) van estar junts tot un curs i van ser protagonistes del programa Vincles de TV3. En el programa, la Sandra explica què la va portar a implicar-se en aquest projecte: “pels adolescents és un moment molt difícil que per una tonteria pots canviar moltes coses de la teva vida”. Per ella és una experiència de doble sentit: “jo l’ajudo a ell en algunes coses i ell a mi”; igual que per en Dani, per a qui la Sandra “és com una germana gran amb qui es pot confiar i fer de tot… t’ensenya els passos de la vida i tot això”.

 

Busquem nous voluntaris: t’apuntes?

Suma’t al nostre projecte! També pots trobar aquest projecte i molts d’altres, al mapa d’entitats socials de Catalunya amb gairebé 3.000 entitats en el marc de la campanya “Tu formes part de la solució” que convida la ciutadania a implicar-se en la defensa dels drets socials i en la construcció d’una societat amb menys desigualtats.

Subscriu-te a la nostra newsletter

Informa't sobre tot el que passa a enTàndem



    He llegit i accepto la Política de privacitat.

    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.